Tatoeage

Een tatoeage is een permanente afbeelding op je lichaam dus die neem je niet zomaar. Het is daarom belangrijk dat je je goed oriënteert en ontwerp kiest dat bij je past. Naast het ontwerp zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden zoals je gezondheid en je leeftijd.

Leeftijd

In Nederland gelden er officiële regels ten aanzien van de leeftijdsgrenzen voor het zetten van een tatoeage.

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is, met uitzondering van een tatoeage op je hoofd, hals, polsen en handen. Als je nog geen 16 bent, wordt het laten zetten van een tatoeage sterk afgeraden. Als je groeit kan de tatoeage vervormen.

Daarom heeft Nul181 er voor gekozen om pas vanaf 16 jaar te tatoeëren. Ben je tussen de 16 en 18 jaar dan tatoeëren we je alleen onder begeleiding van en met toestemming van je ouders of wettige vertegenwoordiger. Wij vinden het belangrijk als je onder de 18 jaar bent dat je samen met je ouders weloverwogen de keuze voor een tatoeage maakt.

Wij behandelen dus geen jongeren onder de 16 jaar, ook niet met toestemming van ouder/wettelijke vertegenwoordiger.

Voorafgaand aan het zetten van de tatoeage vragen wij je een toestemmingsformulier in te vullen. Op het toestemmingsformulier geef je toestemming voor het aanbrengen van een tatoeage en geef je aan dat je schriftelijk bent geïnformeerd over de risico’s van tatoeages.

Ben je tussen de 16 en 18 jaar dient het toestemmingsformulier door je ouder/wettige vertegenwoordiger ingevuld én ondertekend te worden. Wij vragen om een geldige legitimatie. Het ondertekende toestemmingsformulier wordt gedurende 2 jaar in onze administratie bewaard en wordt vertrouwelijk behandeld.

Gezondheid

Bij het zetten van een tatoeage speelt je gezondheid een rol. De GGD raadt het af om een tatoeage te laten zetten:

  • op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
  • op een litteken dat minder dan een jaar oud is
  • op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd
  • op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weggelaserd
  • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen

Of als één van de volgende situaties op jou van toepassing is:

  • Diabetes
  • Problemen met bloedstolling
  • Chronische huidziekte
  • Allergie voor tatoeagematerialen of –inkt
  • Verminderde afweer
  • Hart- en vaatafwijkingen
  • Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding

Meer informatie en adviezen voor bovengenoemde situaties kun je lezen op: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Als je twijfelt over jouw gezondheidssituatie, adviseren we je om je plannen eerst met je arts te bespreken. Je arts kan het beste beoordelen wat de risico’s zijn wanneer je een tatoeage laat zetten.

Het zetten van de tatoeage

Wanneer je een afspraak hebt om een tatoeage te laten zetten, zorg er dan voor dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten.

Het kan zijn dat je nerveus en gespannen bent. Dit begrijpen we volkomen en je bent zeker niet de enige die het spannend vindt. Geef het wel aan, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Stel ons ook op de hoogte van eventuele medische complicaties die niet op het toestemmingsformulier zijn omschreven. Denk daarbij aan medicijngebruik, huidproblemen, bloeddrukproblemen, allergieën, epilepsie of bijvoorbeeld overgevoeligheidsreacties. Het kan voorkomen dat we je adviseren om toch eerst met je arts te overleggen voordat de tatoeage gezet wordt.

Het gebruik van alcohol en drugs is niet toegestaan, minimaal 24 uur voor je afspraak. Wanneer je wel onder invloed bent van alcohol of drugs zullen wij je niet tatoeëren en komt je afspraak te vervallen.

Nazorg

Een goede hygiëne is belangrijk voor de genezing van je tatoeage. De wond die ontstaat tijdens het zetten van de tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot de wond genezen is.

Na het zetten van je tatoeage wordt deze afgedekt met folie welke je na 3 tot 5 uur mag verwijderen. Was altijd eerst je handen, voordat je je tatoeage aanraakt en voordat je de wond verzorgt. Behandel daarna je onbedekte tatoeagewond als volgt:

  • was de tatoeage twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep
  • dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog
  • smeer de wond in met bij voorkeur Bepanthen zalf
  • je mag met een tatoeage gewoon douchen

Het is belangrijk dat je tijdens het genezingsproces:

  • niet krabt aan de tatoeagewond (het is normaal dat je wat korstjes krijgt die kunnen gaan jeuken)
  • de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband en dat je geen strakke of bevuilde kleding draagt
  • bubbel)baden, cloorzwembaden, natuurlijk zwemwater, sauna’s en stoombaden vermijdt
  • de tatoeagewond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel)

De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.